-
Čas přípravy10 min
-
Doba vaření16 min
-
Porce2
-
Celkový čas36 min
Grilovací sezóna začala a jednou z úžasných surovin na gril jsou ryby. Pstruh je sladkovodní ryba, která se na gril perfektně hodí a lze ji u nás dostat čerstvou například ze sádek.
Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami je náš oblíbený recept grilovací sezóny. Kdo nemá rád ryby nebo mu nechutnají, protože ochutnal nepříliš chutné filé z pangase nebo tresky, tak by čerstvému pstruhovi měl dát šanci. Maso pstruha je jemné, bez pachuti a naprosto delikátní. Doporučuji pstruha připravit s grilovanými nebo opečenými brambory. Tento recept je báječně jednoduchý a s trochou opatrnosti ho připraví i začátečník.
Suroviny na grilovaného pstruha s citronem
- 2 ks pstruh
- 2 plátky másla
- 1 citron
- sůl
- 2 stroužky česneku
- čerstvý rozmarýn
- čerstvý tymián
TIP: Někdo rybu při grilování lehce potře olejem, můžete ji také potřít, ale olej je hořlavý a pokud vám bude odkapávat do ohně, plameny vám mohou rybu spálit. Pozor na to.
Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami postup přípravy:
- Nejprve si rybu opláchněte ve studené vodě a osušte papírovým ubrouskem. Rybu zevnitř i zvenku osolte z obou stran. Dovnitř ryby vložte plátek másla, 3 kolečka citronu, pár plátků česneku, 3 snítky rozmarýnu a 2 snítky tymiánu.
- Rybu opékejte nad rozpáleným grilem 8 minut z každé strany. Při otáčení otáčejte rybu tak, aby máslo nevyteklo ven. Během grilování můžete rybu lehce potírat olivovým olejem pomocí jedné větvičky rozmarýnu.
- Hotového pstruha podávejte ke grilovaným bramborám s pažitkou nebo s vaší oblíbenou přílohou.
- TIP KE KONZUMACI: Rybu je vždy dobré vykostit, od ocasu vyndejte páteř se všemi většími kostmi. Chutná skvěle pokapaná citronovou šťávou.
TIP: Pstruha doporučuji grilovat v roštu na ryby ve kterém se ryba lépe otáčí.
Nejčastější dotazy při grilování pstruha
- Jak dlouho grilovat pstruha na grilu? Bohatě mu stačí 8 minut z každé strany, maso nesmí být vysušené a 8-10 minut je naprosto dostačující tepelná úprava ryby vcelku z jedné strany.
- Jak naložit pstruha na gril? Pstruha můžete také marinovat, není to však důležité. Marinujte v bílém víně s čerstvým tymiánem, rozmarýnem a prolisovaným česnekem. Rybu vždy důkladně osolte.
- Grilovaný pstruh v alobalu? Můžete rybu také dát do alobalu, kde bude teplota stabilnější. Není to však potřeba a nebudete mít rybu lehce opálenou. Po alobalu bych sáhl v případě, že nemáte rošt na ryby a bojíte se, že se vám ryba při otáčení potrhá. Pokud však manipulujete s rybou opatrně, není problém ji udělat perfektně jen na klasickém roštu bez alobalu.
Chutnal vám grilovaný pstruh s citronem a bylinkami? Vyzkoušejte také:
Ingredients
Grilovaný pstruh s citronem a bylinkami
This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
Leave a Review